Πότε θέλει έλεγχο η ακοή του παιδιού;

Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά ως εξής:

 • Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου
 • Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο
 • Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας

Ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας:

 • Δεν ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν
 • Μιλάει πολύ δυνατά
 • Ακούει τη τηλεόραση σε μεγάλη ένταση
 • Προφέρει τις λέξεις λανθασμένα
 • Δεν πάει καλά στο σχολείο
 • Είναι συχνά εκνευρισμένο και υπερκινητικό

Πηγή www.hellasorl.gr

 

Πότε ανησυχώ αν υπάρχει πιθανότητα καρκίνου;

Συμπτώματα και ευρήματα  στη περιοχή της κεφαλής και τραχήλου που κάνουν αναγκαία την άμεση εκτίμηση από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο λόγω πιθανότητας ύπαρξης καρκίνου:

 • Βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, πόνος κατά την κατάποση, πόνος στη στοματική κοιλότητα, που έχει διαρκέσει περισσότερο από 2 εβδομάδες.
 • Εξέλκωση στον βλεννογόνο του στόματος, των χειλιών, ή του δέρματος του προσώπου με διάρκεια πάνω από 2 εβδομάδες.
 • Διόγκωση στο τράχηλο διάρκειας πάνω από 2 εβδομάδες.
 • Ειδικά σε άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν σημαντικά ποσά αλκοολούχων ποτών η πιθανότητα καρκίνου είναι πολύ πιο μεγάλη.

Πηγή www.hellasorl.gr

Υπάρχει κίνδυνος από την γενική αναισθησία;

Για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών παιδιών και κάποιους ενήλικες, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί με ασφάλεια μια χειρουργική επέμβαση χωρίς πλήρη αναισθησία (γενική). Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν θεωρητικά και πρακτικά κίνδυνοι από την χορήγηση αναισθησίας, αλλά οι κίνδυνοι αυτοί συχνά αντισταθμίζονται από πολύ πιο σημαντικά οφέλη.

Μετά από πολύχρονη εξέλιξη των μηχανημάτων, των φαρμάκων, των διαδικασιών και της γνώσης οι κίνδυνοι σε σχέση με τη νάρκωση έχουν μειωθεί σημαντικά και ο βαθμός ασφάλειας είναι τώρα πια πολύ υψηλός, ακόμα δε πιο θψηλός σε επεμβάσεις ρουτίνας Στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει η συστηματική παρακολούθηση των κυριότερων ζωτικών λειτουργιών όπως της αναπνοής, της οξυγόνωσης και της καρδιακής λειτουργίας. Επειδή οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την γενική αναισθησία, είναι αποκλειστικά ειδικά εκπαιδευμένοι αναισθησιολόγοι - παιδοαναισθησιολόγοι, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία έχουν μειωθεί δραματικά. Αυτό το δεδομένο αφορά ιδιαίτερα και τα παιδιά που συχνά η επέμβαση αυτή είναι αναγκαία για να λύσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Αισθάνομαι ότι δεν ακούω καλά αν και έκανα ακουόγραμμα και μου είπαν ότι ήταν καλό.

Ένα ‘καλό’ ακοόγραμμα δεν αποκλείει με κανένα τρόπο τυχόν έκπτωση της ακουστικής λειτουργίας. Είναι δυνατόν ένα παιδί ή ένας ενήλικας που έχει ελεγχθεί για την ακοή του με τη διενέργεια ακοογράμματος να έχει σοβαρά προβλήματα στο πώς ακούει στην καθημερινή του ζωή.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για τις Διαταραχές Κεντρικής Ακουστικής Επεξεργασίας

Από ποιά ηλικία μπορεί κάποιος να κάνει έλεγχο ακοής?

Σήμερα είναι εφικτή η εξέταση ακοής αμέσως μετά τη γέννηση. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι απλά ανιχευτικός (για να καθορίσει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα ακοής) ή πλήρης κλινικός έλεγχος προκειμένου να καθοριστεί με πάσα δυνατή ακρίβεια το επίπεδο ακοής.

Είναι δυνατόν ένα βρέφος να αντιδρά σε έναν δυνατό ήχο (παλαμάκια, σφυρίχτρα, κορνάρισμα αυτοκινήτου, ξυπνητήρι, τηλεόραση) και να έχει πρόβλημα ακοής?

Η απάντηση είναι βεβαίως ότι μπορεί να συνυπάρχει βαρηκοΐα (και μάλιστα σημαντικού βαθμού) και το βρέφος να συνεχίζει να αντιδρά σε  δυνατούς ήχους. Το γεγονός αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η φυσιολογική ανάπτυξη και μετέπειτα μαθησιακή εξέλιξη του νεαρού ασθενή προυποθέτει ακουστική αντίληψη ακόμα και του ψιθύρου, σε όλες τις συχνότητες της ομιλίας και στα δύο αυτιά.

Πολλές φορές αισθάνομαι την μύτη μου μπουκωμένη και μου έχουν πει ότι έχω στραβό διάφραγμα. Μπορώ να το διορθώσω χωρίς χειρουργείο?

Όσο και αν φαίνεται αρχικά παράξενο το διάφραγμα πολλές φορές μπορεί να είναι ‘αρχιτεκτονικά’ στραβό, σκολιωτικό αλλά να μήν είναι η κύρια υπεύθυνη αιτία δυσχέρειας ρινικής αναπνοής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ρινικές κόγχες είναι συνήθως υπεύθυνες για την δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Η πιστοποίηση αυτής της πιθανότητας μπορεί εύκολα να ελεγχθει στο περιβάλλον του ιατρείου σε ελάχιστα λεπτά και ό ίδιος ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί άμεσα την μεταβολή αυτή της βατότητας του ρινικού αεραγωγού.

Οι διογκωμένες κόγχες μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και επεμβατικά ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Η ιδιαιτερότητα της επεμβατικής αντιμετώπισης της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, ή στην περίπτωση που ο ασθενής δεν επιθυμεί να κάνει τακτική χρήση φαρμάκων έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί σε περιβάλλον ιατρείου υπό τοπική αναισθησία ανώδυνα και αναίμακτα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για τις ρινικές κόγχες.

Μπορεί να γίνει στον χώρο του ιατρείου έλεγχος ακοής σε βρέφος – νεογνό ή σε μικρό παιδί που δεν συνεργάζεται?

Βεβαίως και μπορεί να γίνει. Στον χώρο του εργαστηρίου του ιατρείου υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να κοιμηθεί (με φαρμακευτικό ύπνο και όχι γενική νάρκωση) από το εξειδικευμένο προσωπικό και να γίνουν ΟΛΕΣ οι αναγκαίες ακοολογικές εξετάσεις.