Ενημέρωση για την παιδική βαρηκοία

Η ακοή είναι από τις πιο σημαντικές αισθήσεις του οργανισμού μας και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και μάθησης, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής. Για το λόγο αυτό δίδεται μεγάλη σημασία στην αξιολόγηση της ακουστικής λειτουργίας στη βρεφική ηλικία.

Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας συνιστά τον προληπτικό έλεγχο της ακοής στα παιδιά  ως εξής:

  • Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου
  • Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο
  • Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας

Εάν το βρέφος πάσχει από μεγάλου βαθμού βαρηκοία ή κώφωση θα παρουσιασθούν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της ομιλίας της συμπεριφοράς και της μάθησης. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας θα πρέπει να τεθεί άμεσα η διάγνωση και να ξεκινήσει η κατάλληλη αντιμετώπιση πριν την συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής και ιδανικά στο πρώτο εξάμηνο.

Τα αίτια της παιδικής βαρηκοΐας ή κώφωσης μπορούν να ταξινομηθούν σε αυτά τα αίτια που προκαλούν βαρηκοΐα προ του τοκετό αυτά που σχετίζονται με τον τοκετό και αυτά μετά τον τοκετό.

Αναφορικά, οι σημαντικότερες αιτίες βαρηκοΐας και κώφωσης είναι η κληρονομικότητα από τους γονείς, η ερυθρά, αν νοσήσει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, η ασυμβατότητα αίματος μεταξύ μητέρας παιδιού και άλλες καταστάσεις σχετιζόμενες και με την περίοδο του τοκετού. Σήμερα η κληρονομικότητα θεωρείται ως η σημαντικότερη αιτία  βαρηκοΐας και κώφωσης η οποία ευθύνεται για πάνω από τις μισές περιπτώσεις βαρηκοΐας κατά την παιδική ηλικία.

Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι η έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση της βλάβης της ακουστικής ευαισθησίας του βρέφουςκαι του μικρού παιδιού γενικότερα, μπορεί να άρει τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στην ψυχοσυναισθηματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη του επιτρέποντας την φυσιολογική του εξέλιξη.

Τελειώνοντας, είναι απαραίτητο να τονισθεί ο ρόλος των γονέων, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής και τα πρώτα χρόνια, οι οποίοι με σχολαστικότητα θα πρέπει να παρακολουθούν την αντίδραση των παιδιών τους στα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα και στην παραμικρή αμφιβολία να απευθύνονται στους εξειδικευμένους ιατρούς.