Ενημέρωση για τους πολύποδες της ρινός

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις μισχωτοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου άλλοτε άλλου μεγέθους. Θεωρούνται το αποτέλεσμα μιας χρόνιας φλεγμονώδης κατάστασης του βλεννογόνου των ρινικών κοιλοτήτων και των παραρρινίων κόλπων.

Ενώ στην αρχή είναι πολύ μικροί και περνάνε απαρατήρητοι, σταδιακά μεγαλώνουν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή λόγω του αυξανομένου μεγέθους  τους να προκαλούν κλινικά συμπτώματα στον πάσχοντα.

Το κυριότερο σύμπτωμα τους είναι η ρινική απόφραξη. Νωρίτερα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή της όσφρησης και εμμέσως της γεύσης, έκκριση βλεννώδης ή πυώδης ενδεικτική ρινοκολπίτιδας – ιγμορίτιδας, κεφαλαλγία και κακή ποιότητα ύπνου με εμφάνιση ροχαλητού και άπνοιας κατά την διάρκεια του ύπνου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μεταβάλλεται η κατασκευή του σπλαχνικού κρανίου και εμφανίζεται αισθητική παραμόρφωση και διπλωπία.

Η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων πραγματοποιείται ανώδυνα με την χρήση ενδοσκοπίων μαζί και με την συνακόλουθη χρήση συστημάτων πλοήγησης (Navigation), που αποτελούν την τελευταία εξέλιξη στον κόσμο της ενδοσκοπικής χειρουργικής εξασφαλίζοντας τη ριζική αφαίρεση της παθολογίας με ταυτόχρονη σημαντική ελάττωση του χειρουργικού κινδύνου και της ταλαιπωρίας του ασθενούς.