Ενημέρωση για την κακοσμία του στόματος

Η κακοσμία του στόματος  αποτελεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα που αφορά και τα δύο φύλα σε ολόκληρο το φάσμα των ηλικιών. Η κακοσμία μπορεί πέρα από κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχολογικά δυσάρεστες συνέπειες να είναι σύμπτωμα σοβαρότατων νοσημάτων που χρήζουν άμεσης εκτίμησης και αντιμετώπισης.

Οι ασθενείς με κακοσμία του στόματος πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή, εξατομικευμένα, παίρνοντας λεπτομερές ιατρικό ιστορικό για να οδηγηθούν σε αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος ή δύσοσμης αναπνοής έχει άμεση σχέση με αιτίες που εντοπίζονται στον στοματοφάρυγγα και μπορούν εύκολα να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν.

Παθήσεις του στομάχου και φλεγμονές της ρινός και των παραρρινίων αποτελούν λιγότερο συχνά αίτια κακοσμίας με κύριο θεραπευτικό στόχο την υποκείμενη νόσο που θα άρει και την διαταραχή. Κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση τροφών µε έντονη µυρωδιά (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι) αλλά και  περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων με παράλληλα αυξηµένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αβγό, κρέας κ.λπ.) ολοκληρώνουν το φάσμα των συνήθων αιτιών δύσοσμης αναπνοής. Άλλα σπανιότερα αίτια μπορεί να χρειαστούν την συνδρομή και άλλων ειδικών πέρα του Οδοντιάτρου, Στοματολόγου και Ωτορινολαρυγγολόγου όπως  Παθολόγου,  Γαστρεντερολόγου, Νεφρολόγου, Ενδοκρινολόγου κλπ., προκειμένου να τεθεί η ακριβής διάγνωση και ο εντοπισμός των αιτίων της. 

Μία πρώτη πρακτική προσέγγιση πριν την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας περιλαμβάνει την σωστή στοματική υγιεινή και περιποίηση των δοντιών, την αποφυγή τροφών µε άσχηµη µυρωδιά και την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, μαϊντανού ή δυόσµου που έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσµές. Ευεργετική είναι και η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε πολυφαινόλες (όπως τα µήλα), οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων.