Ενημέρωση για τις ιγμορίτιδες και ρινοκολπίτιδες

Η ιγμορίτιδα και ρινοκολπίτιδα γενικότερα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο γιατρό. Πρόκειται για φλεγμονή των ιγμορείων κόλπων που είναι αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται μέσα στην άνω γνάθο, καλύπτονται από τον ίδιο βλεννογόνο που καλύπτεται και το εσωτερικό τμήμα της μύτης και συγκοινωνούν με την μύτη με μικρές οπές- στόμια.

Η οξεία ιγμορίτιδα ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργίας, με οίδημα του ρινικού βλεννογόνου (μπούκωμα) και αυξημένη παραγωγή βλέννας (μύξας). Το έντονο οίδημα με τη σειρά του προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών - στομίων που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης και αερισμού αυτών και την ανάπτυξη εν τέλει φλεγμονής. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο και τα επάνω δόντια μαζί με τα υπόλοιπα επακόλουθα της απόφραξης της μύτης.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος δύναται με την βοήθεια των κατάλληλων ενδοσκοπίων να ελέγξει απευθείας κλινικά τα στόμια αυτά και να θέσει την κατάλληλη διάγνωση χωρίς απαραίτητα την χρήση ακτινολογικού ελέγχου. Σημειωτέον ότι σε πάνω από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων η αντιμετώπιση της μπορεί να επιτευχτεί με την κατάλληλη αποσυμφόρηση των περιοχών αυτών χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικής κάλυψης.