Ενημέρωση για τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) όπως και οι αμυγδαλές  αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού στις φλεγμονές.  Εντοπίζονται στο πάνω μέρος του στόματος ακριβώς πίσω από τη μύτη και τη μαλακή υπερώα. Δεν φαίνονται από το στόμα και για να τα δούμε χρειαζόμαστε την βοήθεια ειδικών οργάνων (ενδοσκοπίων).

Σκοπός των αδενοειδών είναι και το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών που εισέρχονται δια μέσου της μύτης. Μερικὲς φορὲς οι αδενοειδείς μολύνονται, και τότε μιλούμε για αδενοειδίτιδα. Σε χρόνια ταλαιπωρία αυτών, ιδιαίτερα αν συνυπάρχει και υπερτροφία τους, ο ασθενής παραπονείται για οπισθορρινική καταρροή, δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του, έχει τα στόμα του ανοιχτό, το χρώμα της φωνής του δείχνει ότι η μύτη είναι βουλωμένη, η αναπνοή του είναι θορυβώδης, αλλάζει το σχήμα του πάνω μέρους του στόματός του (θολωτή υπερώα) και στραβώνουν τα δόντια της άνω γνάθου, το βράδυ δε ροχαλίζει, κάνει συχνά φλεγμονές στα αυτιά του με συνυπάρχουσα βαρηκοΐα και μερικές φορές σταματά για λίγο η αναπνοή του στον ύπνο.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπάρχουν από την γέννηση και προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ιδίως αν κάνουν συχνές φλεγμονές, στην ηλικία των 2-7 ετών έχουν το μεγαλύτερό τους μέγεθος. Αργότερα συνήθως ατροφούν μετά την προεφηβεία.

 Κάθε παιδί που ταλαιπωρείται συχνά με ωτίτιδες και έχει συνήθως το στόμα του ανοικτό πρέπει να ελέγχεται για τα κρεατάκια ιδιαίτερα σήμερα που μπορεί να γίνει με την βοήθεια της μικροενδοσκόπησης και της αποφυγής του ακτινολογικού ελέγχου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ακόμα και η μετέπειτα ατροφία τους θα αφήσει πίσω της δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου και την μόνιμη οδοντοστοιχία.

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται με γενική αναισθησία, μέσα από το στόμα, χωρίς εξωτερικές ουλές, αφήνοντας πίσω λειτουργικό ιστό που συνεχίζει το έργο του ως φίλτρο.  Ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μόλις συνέλθει πλήρως από την αναισθησία, (μετά από 3-4 ώρες περίπου) και δεν υπάρχει σημαντικός πόνος.