Ενημέρωση για τις ρινικές κόγχες

Χρόνια Ρινική Συμφόρηση και Υπερτροφικές Ρινικές Κόγχες

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραπονείται για μόνιμη ή για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσχέρεια αναπνοής από την μύτη.

Στις συχνότερες αιτίες που προκαλούν ρινική απόφραξη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιογενείς λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα, χρόνιες αλλεργικές και μη ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες (π.χ. ιγμορίτιδα), καθώς  και  παθήσεις που σχετίζονται με την εσωτερική ανατομία της μύτης όπως σκολιώσεις του ρινικού διαφράγματος, ύπαρξη πολυπόδων ή ύπαρξη διόγκωσης των ρινικών κογχών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση του αριθμού εκείνων των ατόμων που μετά από ενδοσκόπηση διαπιστώνεται η έντονη διόγκωση των ρινικών κογχών ως ένα βασικό αίτιο της ρινικής τους συμφόρησης. 

Οι ρινικές κόγχες είναι δομές που εντοπίζονται στο πλάγιο τοίχωμα της ρινικής πυραμίδας σε ολόκληρο το μήκος της. Σε κάθε πλευρά της μύτης υπάρχουν τρεις, κάτω, μέσες και  άνω.

Η λειτουργία της μύτης που σχετίζεται με το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα επιτελείται κατ’εξοχήν μέσω των κογχών με την θέρμανση καθαρισμό και εφύγρανση του. Οι κάτω είναι οι μεγαλύτερες σε μέγεθος και η υπερτροφία τους είναι αυτή που σχετίζεται συχνότερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες, με την ρινική συμφόρηση.

Η μύτη σε αυτή την περίπτωση μπουκώνει αναγκάζοντας τον πάσχοντα να αναπνέει από το στόμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της ποιότητας ζωής του ατόμου γιατί η μόνιμα βουλωμένη μύτη συσχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με στεγνό στόμα, αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις, μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης, συχνούς πονοκεφάλους, κακή ποιότητα ύπνου με υπνηλία και εύκολη κόπωση κατά την διάρκεια της μέρας και ροχαλητό.

Οι διογκωμένες κόγχες μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και χειρουργικά ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Η ιδιαιτερότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, ή στην περίπτωση που ο ασθενής δεν επιθυμεί να κάνει τακτική χρήση φαρμάκων έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί σε περιβάλλον ιατρείου υπό τοπική αναισθησία χωρίς την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο. Με την βοήθεια της ενδοσκόπησης ο ιατρός και ο ασθενής μπορεί ταυτόχρονα με την βοήθεια κάμερας να παρατηρήσει το εσωτερικό τμήμα της μύτης του και με την καθοδήγηση του θεράποντος να κατανοήσει τα διαφορετικά αίτια που πιθανώς παίζουν ρόλο στην δικιά του δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Ιδιαίτερα με την βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων άμεσα αποτελεσματικά και ανώδυνα μπορεί να μειωθεί το μέγεθος των κογχών και να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή από την μύτη.  

Συμπερασματικά, το μπούκωμα της μύτης μπορεί να οφείλεται σε πλήθος διαφορετικών αιτίων τα οποία θα πρέπει να εκτιμηθούν από τον ειδικό ιατρό. Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει τον θεράποντα να υποδείξει, μετά από λεπτομερή εκτίμηση και προσέγγιση της κάθε περίπτωσης, την καταλληλότερη αντιμετώπιση σύμφωνα με την εμπειρία του αλλά και τις ιδιαιτερότητες, προσδοκίες του ασθενούς μετά από κατάλληλη ενημέρωση και υπόδειξη όσο το δυνατόν περισσότερο εναλλακτικών διαθέσιμων τρόπων αντιμετώπισης υπάρχουν. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει μετατρέψει δύσκολες και παραδοσιακά επώδυνες επεμβάσεις του παρελθόντος σε απλές και ανώδυνες διαδικασίες. Η σημαντική αυτή μείωση της ταλαιπωρίας επιτρέπει πλέον σε περισσότερους ασθενείς που δίσταζαν να επιλύσουν το πρόβλημά τους λόγω κακών εμπειριών γνωστών τους, να προχωρήσουν στην επέμβαση που χρειάζονται.