Ενημέρωση για την αμυγδαλεκτομή

Οι αμυγδαλές είναι ουσιαστικά λεμφικός ιστός, όμοιος με τους λεμφαδένες που βρίσκονται στον τράχηλο, υπεύθυνες για την άμυνα του οργανισμού. Αποτελούν ουσιαστικά ένα φίλτρο για τα μικρόβια που δυνητικά μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω του στόματος συνήθως με την τροφή. Παρόλο που οι αμυγδαλές χρησιμεύουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων μπορεί να υποστούν υποτροπιάζουσες φλεγμονές  και να προκαλέσουν χρόνια λοίμωξη και ταλαιπωρία. Χρόνια  φλεγμαίνουσες αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, υπνική άπνοια, κακή ποιότητα ύπνου, ξηροστομία, υποτροπιάζουσα ρινοκολπίτιδα, εμμένουσα εκκριτική ωτίτιδα, δυσκαταποσία και  τέλος απόστημα στην περιοχή του λαιμού και του τραχήλου.

Όταν τα προβλήματα που προκαλούν οι αμυγδαλές είναι περισσότερα από το πιθανό όφελος, αποφασίζεται η αφαίρεσή τους. Η αμυγδαλεκτομή αποτελεί χειρουργική επέμβαση ρουτίνας η οποία θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ επί συγκεκριμένων ενδείξεων. Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρέσουμε πλήρως τις αμυγδαλές όταν έχουν χρόνια φλεγμονή ή είναι μεγάλες και προκαλούν απόφραξη του φάρυγγα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Στα παιδιά η κατάσταση αυτή είναι συχνότερη και συνευθύνεται για άπνοιες στον ύπνο μαζί  με συνυπάρχουσα διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Στους ενήλικες οι μεγάλες αμυγδαλές συμμετέχουν ενεργά στο ροχαλητό και στην υπνική άπνοια.

Η επέμβαση γίνεται δουλεύοντας ενδοστοματικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει τομή ή ουλή στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από  ώρα. Ο ασθενής βγαίνει από το Νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα, με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και με συγκεκριμένες οδηγίες για λήψη τροφής, μάσησης και χρήσης ομιλίας. Η επούλωση ολοκληρώνεται περίπου σε 2 εβδομάδες.