ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συνήθη ερωτήματα κατά την επίσκεψη στο ΩΡΛ ιατρείο

Η ενότητα Συχνές Ερωτήσεις αφορά σε γενικότερες ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από ασθενείς και ενδιαφερόμενους και έχουν σκοπό την άρτια πληροφόρηση σας.

Πότε θέλει έλεγχο η ακοή του παιδιού;

Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά  ως εξής:

  • Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου
  • Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο
  • Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας

Ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας:

Ανάμεσα στις βασικές ενδείξεις περιλαμβάνονται οι παρακάτω..

  • Δεν ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν
  • Μιλάει πολύ δυνατά
  • Ακούει τη τηλεόραση σε μεγάλη ένταση
  • Προφέρει τις λέξεις λανθασμένα
  • Δεν πάει καλά στο σχολείο
  • Είναι συχνά εκνευρισμένο και υπερκινητικό

Πηγή : www.hellasorl.gr

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για τις ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας

Πότε ανησυχώ αν υπάρχει πιθανότητα καρκίνου;

Συμπτώματα και ευρήματα (ενδεικτικά) στη περιοχή της κεφαλής και τραχήλου που κάνουν αναγκαία την άμεση εκτίμηση από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο λόγω πιθανότητας ύπαρξης  καρκίνου:

  • Βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, πόνος κατά την κατάποση, πόνος στη στοματική κοιλότητα, που έχει διαρκέσει περισσότερο από 2 εβδομάδες.
  • Εξέλκωση στον βλεννογόνο του στόματος, των χειλιών, ή του δέρματος του προσώπου με διάρκεια πάνω από 2 εβδομάδες.
  • Διόγκωση στο τράχηλο (λαιμό) διάρκειας πάνω από 2 εβδομάδες.

Τονίζεται ότι ειδικά σε άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν σημαντικά ποσά αλκοολούχων ποτών η πιθανότητα καρκίνου είναι πολύ πιο μεγάλη.

Πηγή : www.hellasorl.gr

Υπάρχει κίνδυνος από την γενική αναισθησία;

Για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών παιδιών και κάποιους ενήλικες, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί με ασφάλεια μια χειρουργική επέμβαση χωρίς πλήρη αναισθησία (γενική). Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν θεωρητικά και πρακτικά κίνδυνοι από την χορήγηση αναισθησίας, αλλά οι κίνδυνοι αυτοί συχνά αντισταθμίζονται από πολύ πιο σημαντικά οφέλη.

Μετά από πολύχρονη εξέλιξη των μηχανημάτων, των φαρμάκων, των διαδικασιών και της γνώσης οι κίνδυνοι σε σχέση με τη νάρκωση έχουν μειωθεί σημαντικά και ο βαθμός ασφάλειας είναι τώρα πια πολύ υψηλός, ακόμα δε πιο υψηλός σε επεμβάσεις ρουτίνας.

Στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει η συστηματική παρακολούθηση των κυριότερων ζωτικών λειτουργιών όπως της αναπνοής, της οξυγόνωσης και της καρδιακής λειτουργίας. Επειδή οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την γενική αναισθησία, είναι αποκλειστικά ειδικά εκπαιδευμένοι αναισθησιολόγοι - παιδοαναισθησιολόγοι, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία έχουν μειωθεί δραματικά. Αυτό το δεδομένο αφορά ιδιαίτερα και τα παιδιά που συχνά η επέμβαση αυτή είναι αναγκαία για να λύσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Αισθάνομαι ότι δεν ακούω καλά αν και έκανα ακουόγραμμα και μου είπαν ότι ήταν καλό.

Ένα καλό ακοόγραμμα δεν αποκλείει με κανένα τρόπο τυχόν έκπτωση της ακουστικής λειτουργίας. Είναι δυνατόν ένα παιδί ή ένας ενήλικας που έχει ελεγχθεί για την ακοή του με τη διενέργεια ακοογράμματος να έχει σοβαρά προβλήματα στο πώς ακούει στην καθημερινή του ζωή.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για τις Διαταραχές Κεντρικής Ακουστικής Επεξεργασίας.

Από ποιά ηλικία μπορεί κάποιος να κάνει έλεγχο ακοής?

Σήμερα είναι εφικτή η εξέταση ακοής αμέσως μετά τη γέννηση. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι απλά ανιχευτικός (για να καθορίσει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα ακοής) ή πλήρης κλινικός έλεγχος προκειμένου να καθοριστεί με πάσα δυνατή ακρίβεια το επίπεδο ακοής.

Είναι δυνατόν ένα βρέφος, μικρό παιδί να αντιδρά σε έναν δυνατό ήχο (παλαμάκια, σφυρίχτρα, κορνάρισμα αυτοκινήτου, ξυπνητήρι, τηλεόραση) και να έχει πρόβλημα ακοής?

Η απάντηση είναι βεβαίως ότι μπορεί να συνυπάρχει βαρηκοΐα (και μάλιστα σημαντικού βαθμού) και το βρέφος να συνεχίζει να αντιδρά σε  δυνατούς ήχους.

Το γεγονός αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η φυσιολογική ανάπτυξη και μετέπειτα μαθησιακή εξέλιξη του νεαρού ασθενή προυποθέτει ακουστική αντίληψη ακόμα και του ψιθύρου, σε όλες τις συχνότητες της ομιλίας και στα δύο αυτιά.

 

Μπορεί να γίνει στον χώρο του ιατρείου έλεγχος ακοής σε βρέφος – νεογνό ή σε μικρό παιδί που δεν συνεργάζεται?

Βεβαίως και μπορεί να γίνει. Στον χώρο του εργαστηρίου του ιατρείου υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να κοιμηθεί (με φαρμακευτικό ύπνο και όχι γενική νάρκωση) από το εξειδικευμένο προσωπικό και να γίνουν ΟΛΕΣ οι αναγκαίες ακοολογικές εξετάσεις.

Αισθάνομαι ότι δεν μυρίζω καλά. Μπορώ να ΄μετρήσω’ την οσφρητική μου λειτουργία?

Ναι. Στο ιατρείο υπάρχουν ειδικές οσφρητικές δοκιμασίες που επιτρέπουν την εκτίμηση της οσφρητικής λειτουργίας.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για τις διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης.

Το παιδί μου πάσχει συχνά απο εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί). Θα πρέπει να παίρνω πάντα αντιβίωση για να το αντιμετωπίσω?

Το υγρό στα αυτιά είναι μια πάθηση πολύ συχνή στα παιδιά. Οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων που υπάρχει στην προσχολική περίοδο κυρίως αλλά και στην ιδιαιτερότητα της ανατομίας της ευρύτερης περιοχής της μύτης και του ρινοφάρυγγα που υπάρχει σε αυτή την ηλικία. Η παρουσία του υγρού προκαλεί μια μικρού ως μέτριου βαθμού παροδική βαρηκοΐα..

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το υγρό στα αυτιά υποχωρεί χωρίς επιπλοκές και πολλες φορές μία στοχευμένη συντηρητική θεραπεία που δεν περιλαμβάνει λήψη αντιβίωσης από το στόμα επαρκεί.

Αισθάνομαι ζάλη και αστάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχω κάνει ‘όλες’ τις εξετάσεις που μου έχουν υποδείξει αλλά δεν έχω βγάλει άκρη. Τι μπορώ να κάνω?

Η ζάλη με την ευρύτερή της έννοια είναι δυστυχώς ένα συνηθισμένο και συχνά ενοχλητικό σύμπτωμα, που παρατηρείται σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που επισκέπτονται τον γενικό ή ειδικό ιατρό.

Ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία οφείλονται σε διαφορετικά αίτια και παθήσεις και μπορεί να γίνουν αντιληπτά με διαφορετικό τρόπο από τον πάσχοντα ανάλογα με την προσωπικότητά του και τον ψυχισμό του.

Ανάμεσα στα διάφορα αίτια ζάλης και ανισορροπίας - αστάθειας παθήσεις και διαταραχές της λειτουργίας του λαβυρίνθου μπορεί να έχουν σημαντική συμμετοχή στην συμπτωματολογία του πάσχοντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις και δεδομένου ότι η δομή του λαβυρίνθου περιλαμβάνει πέντε τελικά όργανα (τρεις ημικύκλιους σωλήνες και δύο κυστίδια), που είναι υπεύθυνα για την μεταφορά πληροφοριών που σχετίζονται με κινήσεις και επιταχύνσεις του σώματος και της κεφαλής στον χώρο, η συνολική τους εκτίμηση μόνο μπορεί να θέσει την ορθή διάγνωση και το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης. Η εκτίμηση αυτών των πέντε τελικών οργάνων γίνεται στα εργαστήρια ζάλης-ισορροπίας και ακουστικής αντίληψης του ιατρείου και βοηθά στο διαχωρισμό και αντιμετώπιση των διαταραχών της λαβυρινθικής λειτουργίας.

Στο θέμα της ανισορροπίας ιδιαιτερα, υπάρχουν τρείς κύριοι πυλώνες που είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή μας ευστάθεια και ισορροπία. Οι πυλώνες αυτοί είναι ή όραση, η λειτουργία του λαβυρίνθου εν γένει και τέλος η ιδιοδεκτικότητα ή κιναισθητικότητα που ουσιαστικά αναφέρεται στην αντίληψη που έχουμε για τα μέλη μας και το σώμα μας στον χώρο χωρίς να χρειάζεται να έχουμε οπτική επαφή μαζί τους.

Η δυναμική ισορροπομετρία που γίνεται στον εργαστήριο ζάλης και ισορροπίας του ιατρείου  βοηθά στο διαχωρισμό των βλαβών των διαφόρων συστημάτων ισορροπίας και καθορίζει την μετέπειτα αναγκαία θεραπεία, παρέμβαση που χρειάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξειδικευμένες αυτές εξετάσεις είναι απλούστατες ανώδυνες και αναγκαίες, διότι με αυτές θα αποκλεισθούν παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα, θα θέσουν την βάση για την ορθή διάγνωση επιτρέποντας στον ασθενή να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και πλάνο αποκατάστασης.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση για για την Ζάλη – Ίλιγγο.

panagiotopoulos-questions-answer
error: Τα κείμενα στην ιστοσελίδα gpanagiotopoulos.gr είναι Πνευματική ιδιοκτησία του ΩΡΛ Ιατρού Παναγιωτόπουλου Γεώργιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή τους.